Ingrediente
- Amintiţi-vă să cumpăraţi peşte pentru sushi sau alte fructe de mare de calitate similară dacă doriţi să le consumaţi crude. În caz contrar riscaţi să contractaţi paraziţi sau contaminarea cu bacterii. Manevraţi produsele alimentare cu atenţie, păstraţi la rece ingredientele crude atunci când nu le folosiţi. Evitaţi contaminarea! Nu lăsaţi ingredientele crude să intre în contact cu altceva decât cu ustensilele dv. şi cu mâncarea pe care intenţionaţi să o consumaţi cu acestea.
- Atunci când lucraţi cu orezul pentru sushi, amintiţi-vă să vă umeziţi mâinile, altfel orezul se va lipi de mâinile dv., iar boabele de orez se vor lipi între ele. Puneţi un bol cu apă în apropierea zonei de lucru şi continuaţi să vă umeziţi mâinile sau clătiţi-vă mâinile sub un robinet, dacă devin prea lipicioase.
- Nu apăsaţi prea tare orezul, fie atunci când îl condimentaţi, fie când pregătiţi ”patul” pentru nigiri sushi sau maki. Orezul pentru sushi are nevoie de aer pentru ca sushi să fie gustos.
- Fructul de avocado poate să fie alunecos. Încercaţi să îl tăiaţi în felii şi nu în bucăţi, sunt mai uşor de aranjat şi nu există pericolul ca acestea să alunece din maki (rulou tăiat). Aşezaţi-l pe orez înainte de alte ingrediente, pentru a nu se deplasa atunci când rulaţi maki.
Ustensilele
- Un cuţit ascuţit este cel mai bun prieten. Ascuţiţi-l înainte de a prepara sushi. Există cuţite speciale pentru sushi, dar nu sunt neapărat necesare. O lamă neascuţită va zdrobi maki, deci trebuie să aveţi la îndemână o lamă ascuţită. Mişcarea de tăiere trebuie să fie continuă, nu trebuie să apăsaţi decât foarte puţin pentru a tăia maki. Lipsa efortului va fi răsplătită.
Atunci când tăiaţi maki, lama cuţitului trebuie să fie umezită. Astfel, ruloul va fi tăiat aspectuos şi nu se va sfărâma. Puteţi face aceasta introducând cuţitul într-un bol cu apă şi ridicându-l cu vârful în sus. Bateţi uşor cu mânerul cuţitului în masă, iar apa se va scurge pe lamă.
Sfaturi,