• Orez Pentru Sushi
  • Otet Pentru Sushi
  • Zahar
  • Sare

Poate ca pentru multi necunoscatori nu este foarte clara diferenta dintre gatitul orezului romanesc si gatitul orezului de Sushi. Trebuie sa recunoastem ca nu este deloc complicat sa prepari orezul de Sushi, insa presupune cateva particularitati care fac adevarata diferenta in ceea ce priveste gustul si consistenta sa. Metodologia japoneza este baza acestei retete, iar otetul de orez este micul sau secret. Mai exact, aveti nevoie doar de acesti 5 simpli pasi pentru a prepara un orez de Sushi ca la carte:

  • Poporul Japonez este binecunoscut pentru crearea unui ritual pentru a conferi insemnatate fiecarei activitati pe care o intreprind, si, asa cum era de asteptat, gatitul orezului nu putea fi o exceptie. Cum ar fi putut orezul sa fie preparat doar printr-o banala fierbere cand in cultura japoneze gatirea mancarii este ridicata la rang de arta? In primul rand, exista o denumire speciala pentru orez, „shari”, insa cei mai multi prefera sa ii spuna „orez de sushi”. Cu siguranta ati observat in magazine orezul cu bob rotund. Acesta este tipul de orez cel mai indicat pentru prepararea sushi-ului.
  • Incepeti prin a masura cantitatea necesara de orez. Pentru 5 rulouri de sushi veti avea nevoie de 1 cana de orez. In functie de numarul de rulouri dorit aproximati numarul de cani de orez care va trebuie. Continuati prin spalarea acestuia sub jetul de apa pentru circa doua minute. Puneti orezul intr-o oala pe care o umpleti cu apa suficienta. Insa nu puneti prea multa apa si nici nu lasati compozitia prea mult la fiert pentru ca veti obtine o pasta in locul orezului de sushi.
  • La inceput flacara trebuie sa fie puternica si veti amesteca repetat din doua in doua minute pana apa incepe sa fiarba. In clipa in care aceasta a inceput sa dea in clocot, dati focul incet si acoperiti oala cu un capac. In acest moment nu mai este necesar sa amestecati pentru ca orezul trebuie lasat sa fiarba dupa obiceiul japonez…fara a fi perturbat. Dupa ~15 minute inchideti focul si lasati oala acoperita inca ~20 minute.
  • In timp ce scoateti orezul din oala trebuie sa aveti in vedere cateva aspecte foarte importante. Desi poate parea o operatiune extrem de banala presupune cateva reguli simple care nu sunt nicidecum o exagerare. Fiecare detaliu conteaza atunci cand este vorba de orezul de sushi. In primul rand, folositi doar lingura de lemn pentru a manevra orezul fiert. Ustensilele metalice pot deteriora orezul si pot reactiona cu otetul pe care il vom adauga mai incolo. In al doilea rand, nu razuiti orezul de pe fundul oalei. Daca nu se desprinde atunci lasati-l acolo. Orezul de pe fundul oalei este uscat si ars, si din acest motiv nu-l vom putea folosi la sushi. Lasati orezul la racit intr-un vas de lemn sau de plastic.
  • Pentru ca orezul nostru sa aiba gustul specific al orezului de sushi, trebuie sa adaugati otet Japonez imediat ce il scoateti din oala. Iar ca oricare alta etapa din ceremonioasa retata a orezului de sushi, in mod evident si condimentarea are partile ei specifice. Pentru 2 cani de orez folositi 4 linguri de otet, 3 linguri de zahar si o lingurita de sare. Puneti doar otetul, zaharul si sarea si amestecati pana cand zaharul si sarea se topesc in intregime. Turnati otetul peste orez si amestecati bine. Lasati orezul sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei. Chiar daca doriti sa grabiti racirea sa, nu bagati orezul in frigider pentru ca acest lucru il va deteriora. Aveti rabdare pentru ca rezultatul final merita cu siguranta.

Blue Dragon

Strecuratoare

Orez la Fiert

Otet Japonez cu sare si zahar

Gata

Din acest moment puteti folosi orezul de sushi pentru prepararea rulourilor preferate. Lasati-va creativitatea si poftele sa va ghideze si negresit rezultatele vor fi spectaculoase.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.6/10 (39 votes cast)

Orez Pentru Sushi, 7.6 out of 10 based on 39 ratings