Pentru o fotografie culinara deosebita, care sa te diferentieze de ceilalti fotografi de acest gen, iata cateva secrete pe care trebuie sa le stii:
– Pune-ti viziunea pe hartie, inainte de a fotografia: cu un creion, fa pe o coala de hartie o schita a elementelor pe care vrei sa le folosesti; sterge-le, schimba-le locul, alege forma cea mai potrivita a elementelor de decor. Cu schema finala in fata, vei stii astfel care este locul potrivit al fiecarui element in parte si-ti vei seta decorul mult mai repede.
– Gaseste punctul forte al dish-ului: culoarea, textura, prospetimea, forma. Focuseaza-ti apoi fotografia, ajustand lumina și stabilind unghiul in functie de acest lucru;
– Pune un cearceaf alb la fereastra care îți ofera lumina naturala: va fi astfel mai calda și vei observa imediat diferența. De asemenea, ai grija ca lumina sa nu vina din aceeași direcție din care fotografiezi, ci din spatele platingului, din părțile laterale sau de deasupra;
– Utilizeaza un spray anti-stralucire pentru tacamurile din inox, pentru a evita reflectiile nedorite și pentru a obtine un efect mat;
– Investeste într-o placa dintr-un material natural, pe care sa o folosești ca și decor, fie pe plan orizontal cât și vertical. O vei putea utiliza în multe fotografii și îți vei crea astfel și un stil personal;
– Păstrează ingredientele la frigider: la salate tine ingredientele la rece și scoate-le chiar înainte sa fotografiezi. Își vor păstra astfel culorile și vor da un aer proaspăt fotografiei. Pentru un efect extra, spala-le cu apa rece și lasa câteva picaturi de apa pe ele;
– Alege ustensile de bucătărie deosebite: du-te la targuri de vechituri sau cere de la prieteni acele ustensile care sunt atinse de patina timpului, au un design ieșit din comun sau sunt decorate într-un anumit stil aparte;
– Joacă-te cu platingul: începe sa aranjezi mâncare în mijlocul farfuriei și adauga treptat restul. Fii creativ la dish-urile ce-ți permit acest lucru (ensaladas, supe, prajiturele) dar păstrează aspectul sobrul al felurilor de mâncare structurate (torturi, burgeri, sufleuri);
– Editeaza-ti fotografiile: profita de tehnologie și joacă-te cu programele de editare pentru a obtine cea mai buna versiune a unei fotografii;
– Încearcă sa fotografiezi cu simturile și cu sufletul: uita de tehnica de fotografiere în sine și lasa-te condus de simturile tale, de senzatiile pe care ți le transmit un anumit unghi, un anumit plating. Este cel mai important lucru atunci când fotografiezi un fel de mâncare. Fotografia nu trebuie să fie perfectă, ci sa transmita ceva, așa ca nu te descuraja dacă nu stapanesti încă prea bine aparatul de fotografiat.
Fă din fotografia culinara o pasiune, încearcă mereu lucuri noi și creeaza-ti un stil aparte care să-și pună amprenta pe fiecare creație a ta.