Bucataria japoneza este renumita la nivel mondial datorita tehnicii de preparare si a inventivitatii prin care se combina cele mai simple ingrediente rezultand un preparat spectaculos. Este considerata a fi cea mai sanatoasa si naturala dintre culturile culinare ale lumii pentru ca mancarurile sale nu contin foarte mult colesterol si se bazeaza pe alimente naturale bogate in vitamine si calciu.
Ingredientele de baza in prepararea unei mese traditionale japoneze sunt orezul, pestele, fructele de mare, legumele, si foarte putina carne de vita, porc sau pasare. De cele mai multe ori, pestele, este servit crud. Acest lucru presupune ca el sa fie foarte proaspat si taiat cu un cutit bine ascutit. Japonezii folosesc in cantitati foarte mici carnea, produsele lactate si grasimile animale pentru ca pestele si produsele marine se gasesc din belsug in apele ce inconjoara Japonia, dar si datorita religiei budiste care este impotriva uciderii animalelor.
Japonezii isi concentreaza atentia spre acele alimente care sunt benefice organismului si care se caracterizeaza printr-un gust simplu, usor. Maiestria de a gati presupune obtinerea unor arome spectaculoase din cele mai simple ingrediente. In cultura culinara japoneza asezarea mancarii in farfurie si ornarea acesteia reprezinta un alt detaliu important. Fiecare platou cu mancare trebuie sa fie o bucurie pentru privire asa cum continutul sau trebuie sa fie un deliciu pentru papilele gustative ale celui care o savureaza.
Preparatele traditionale japoneze sunt sushi, sashimi, tempura, udon, soba, miso supa, ozoni, nanakusagayu, supa hamaguri, si katuo. O data cu influentele lumii vestice au inceput sa apara noi retete japoneze care in timp au devenit foarte populare printre occidentali, insa cele care sunt cu adevarat apreciate si recunoscute la nivel mondial sunt tot cele traditionale care inglobeaza experienta si maiestria miilor de ani in care au fost perfectionate si transmise mai departe din generatie in generatie.
Bucataria Japoneza,